Monday, December 27, 2010

Home » Oh Facebook Oh MukaBuku..

Oh Facebook Oh MukaBuku..

BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

Subhanallah Walhamdulillah Walailahaillah Wallahuakhbar....


FACEBOOK!! mmg fofuler sgtkan..cIK iLA yakinlah sahabat2 blogger skalian mst ade skurg2nya satu akaun kan?? hehe..jgn tipu...TUHAN tau...xbaik tau... :)

Dulu cIK iLA pon ade gak bergelumang ngan MUKABUKU ni..(tp tu dulu la..)...


Setelah 'sedar' lebih byk keburukkan drpd kebaikkannya kpd diri n kehidupan cIK iLA, trus cIK iLA undur diri...(dengan megahnya..ku angkat kaki..)

Bukan semuanya buruk kalo guna FACEBOOK ni. Semuanya atas niat kita. Baik niat kita baiklah jadinya..btol x??

Bagi cIK iLA lah..elok juga kalo kita wujudkan ETIKA PENGGUNAAN FACEBOOK ni..biar caranya btol..baru la selamat smuanya..

Bagaimana caranya cIK iLA???

1. Tidak memasukkan butiran peribadi terlalu terperinci (nti jd mcm nak buat resume plak)

2. Tidak berkongsi terlalu byk gambar yang dikategorikan 'terlalu peribadi' (tambah ag yg blh naikkan syahwat kaum berlainan jantina)

3. Elakkan drpd mengumpat...(tak baik ngata keburukkan orang)

4. Hadkan atau stop trus la bincang soal peribadi yg remeh-temeh...(crita sal tak mandi sehari pon nak tulis jugak..isk..isk..)

5. Lebih baiklah kita gunakan FACEBOOK ni sbg platform menyebarkan syiar Islam (dapat jugak tmbah PAHALA, kurangkan DOSA)

(Perkongsian daripada Majalah Solusi Isu No.17)

Nak bersosial, tambah kenalan tu boleh, tp biarlah dgn cara yang betul...

Kalo nak tau tips2 keselamatan dlm ber'social networking ni..jomlah kita terjah webpage CYBER SECURITY...


6 comments:

  1. @Muhamad Nor @ Mamat @ Putra

    yea dik mamat oi...ntah la..rase alam blog ni lg besh....

    ReplyDelete
  2. saya masih ada fesbuk.. mmg takkan delete kot.. mcm frenster.. tp, mmg xde apa sangat pun dalam tuh.. fren dalam frenlist pun tak ramai sgt..

    p/s: karangan pertama 2011

    ReplyDelete
  3. assalamualaikumwr. wbt...FB??memang xde dalam snarai hidup cz pernah terleka dengan frienster mase blaja dlu. so, ambk langkah xbuksk akaun fb..kalo YM tu adela, cz gune kat pjbt..kalo tuan blog nk add, yie_5894..salam ukhwah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...