Bismillah hirrahmanirrahim....
Pernahkah kengkawan nengok menda alah ni??? Orang kelate panggil 'TAPEY'..sebut betul2...'TAPEY'...sengau sket bunyinye tu...
Kalo ngidam nak makan tapey ni...'hutan simpan' tok nenek blakang umah sanggup Cik Ila terjah semata2 nak mencari 'pewangi' tapey yang semerbak ni...
Ni lah dia 'PEWANGI' tapey
Boley jugak guna daun pisang tuk bungkus tapey ni..tp Cik Ila kurang gemar sbb aroma yang membangkitkan slera ngidam Cik Ila ni xde kalo guna daun pisang...hehe..xcaye, cubalah...
Jom kita buat tapey same2...
1) Mula2..kukus dulu pulut...sejukkan pastu tabur ragi atas pulut tu.....
# Petua Cik Ila..pastikan pulut tu betul2 sejuk baru tabur ragi kat atas dia tau..kalo tak tak masak tapey tu...kempunan nti...
2) Meh kita belajar bungkus tapey pulak....buat ler cemane pun, asalkan jadi bentuk segitiga cam gambar ni....
Satu sudu dah cukup...jg sebesar penumbuk dah ler..kenyang trus orang yg makan tu nti...
ha..dah jadik pon kembar tiga ni...
3) Buat sampi abes pulut tu..INGAT!!!...jangan biarkan pulut lama sampi kering. Nanti xbest lak makan..x syiooook ler...
Semuanya 'lahir' kembar tiga...
Jom kita 'PERAM' si kembar tiga ni plak...
1) Sediakan bekas yang seswai..saiznya biar ler muat semua kembar tiga tu yang oi..jangan sampai ade yang duk umah setinggan...
# Petua Cik Ila : Taburkan lada hitam kat dalam 'rumah' kembar tiga tu...bukan nak halau 'makluk halus' (semut)..tp tuk cepatkan si kembar tiga ni masak....
2) Masukkan si kembar tiga tadi lam 'banglo' ni elok2...susun tu nak kne betul. Baru la xde jd penghuni setinggan nti....
3) Ni dia all the kembar tiga yang dah ready tuk 'diselimutkan'...
4) Peram sampai tapey ni masak..biasanya Cik Ila bg diorg 'honeymoon' (peram) 1H 2MLM..dah ngam ngam masak....kalo lama2 jadi terlebih peram..berair..tak syiooook plak nk makan....
# Petua Cik Ila : Nak lagi besh..simpan ler tapey yang dah masak lam peti ais...huuuuu...lagi besh makannya...tak caye???? CUBALAH...
sELamAT mENcubA yER...KALO Dah mASak, JgN LuPA PoSKan Cik Ila skET erK... =)
“Semulia-mulia manusia adalah sesiapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat” (Khalifah Abdul Malik bin Marwan)
owh,macam best je tapai ni...yummy2..hehe..kena belaja ni..=]
ReplyDeleteCahaya Kehidupan : Buat..jgn tak buat..tp hati2 ms nk cari daun getah tu..pacat byk...hhehe
ReplyDeletesedaknyo tapey..hehe
ReplyDeleteKalamhati : buat kak..cuba nasib..kalo masak kire bertuah la tu....
ReplyDeletelaaa~ nie ghupenye tapey :p.. saing mamat royak tapir ko mamat .. ngaa~ jenuh pk hok mano tapir nie :p.. nate ko zoo ko gapo.. rupenya tapir=tapey=tapai :p..haha..
ReplyDeleteahaks...kain batik sapo la tu deh,heheheh...tapey ni cam tapirware tak?hehehe..
ReplyDeletemamat: isk kamoo ni...ade ke di samakan tapey ngan tapir...geli nk mkn nti...
ReplyDeleteijatnuar87: haha...belasah kain batik mak tu...
saya suka makan tapai...tapi bila dah kawin ni org tua2 tak bg makan tapai dh...diorang kata tajam...
ReplyDeleteGadis Kampung....: eh..ape kaitannya..ok je la..cuma ms pegnen jgn la gatai nak mkn..panas....
ReplyDeletesedak nyo tapey...
ReplyDeleteskalo rayo jah ado tp loni banyok doh ttemu walaupun tok rayo
payoh nok cari oghe panda wak tapey sedak. biso la kiro cik syiladlin panda wak tapey. siap bg tips agih
tabikk ah
Al-Mu'allim : hehe..tok biso pong..warisan tok nenek dulu..try la buat..niat mst molek baru jadi...insyaALLAH
ReplyDelete